Clovis

Clovis was rond 500 na Chr. een Merovingische koning (Merovinger: lid van een Frankische adellijke familie, genoemd naar de stichter Merovech). clovisClovis legde de basis voor het Frankische rijk dat in de middeleeuwen West- en Midden-Europa zou domineren. In het begin was zijn grondgebied echter nog bescheiden.
De Franken beheersten alleen het uiterste noorden van Gallië. Clovis moest zijn macht delen met andere leiders van naburige stamgroepen. Clovis was echter heel ondernemend en regeerde zo rond 500 na Chr. over een Frankisch rijk dat zich uitstrekte van de Rijn tot de Pyreneeën.

Rijk Clovis rond 508

In 493 trouwt Clovis met de Bourgondische prinses Clothilde. Zij is katholiek terwijl hij nog de oude Germaanse goden vereert. Clovis wordt nu algemeen als een belangrijk vorst erkend.

In 496 vallen de Alemannen de Franken aan. Het komt nabij Tolbiac, nu Zülpich, tot een treffen. In eerste instantie lijken de Alemannen de slag te winnen, maar uiteindelijk weten de Franken de overwinning te behalen.

Volgens de legende heeft Clovis op het dieptepunt van de slag Wodan aangeroepen en om een overwinning gevraagd. Maar de Frankische verliezen bleven doorgaan. Toen dacht hij aan zijn christelijke echtgenote Clothilde, en zei hij het volgende: “God van mijn vrouw: als gij echt zo sterk zijt als mijn vrouw beweert, kom mij dan helpen en laat mij winnen. Dan zal ik mij tot het christendom bekeren.”

Het tij keerde als bij een wonder. Hij heeft zijn gelofte gehouden en zou zich in 496 bekeerd hebben.

Kijk naar het filmpje.

De bekering van Clovis tot het katholieke christendom is van groot politiek belang. Daar waar alle Germaanse vorsten heidens waren, maakt dit hem tot de held van de katholieke Gallo-Romeinse bevolking. Zo kreeg hij de steun van de Gallo-Romeinse bevolking en de katholieke Kerk. Bovendien gaf zijn bekering Clovis een uitstekend voorwendsel om krachtdadig op te treden tegen de heidense buurvolkeren en hun stamhoofden of koningen uit de weg te ruimen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: